Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Πάσχα στην Ζάκυνθο

Posted by periigiseis 23/03/2022 0 Comment(s)

 

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε Πάσχα στη Ζάκυνθο

 

1. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ακολουθείστε τη λιτανεία του εσταυρωμένου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου. Μαζί του λιτανεύεται και η περίφημη εικόνα της "Muter Dolorosa", δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη υπό τους ήχους πένθιμης μουσικής, συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τους πιστούς

 

2. Φροντίστε να είστε ξεκούραστοι ως την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με το παλιο έθιμο, η ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί Στις 2 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέψει γύρω στις 5:30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία.

 

3. Ακολουθήστε το έθιμο των ντόπιων τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου μόλις ο ιερέας σηκώσει την Γκλόρια δηλαδή την Πρώτη Ανάσταση, όσοι βρίσκονται στη Μητρόπολη αρχίζουν να χτυπάνε σκεύη και καθίσματα ενώ από τα παράθυρα των σπιτιών βρέχει πηλινα σκεύη, μιμούμενοι το σεισμό της Καινής Διαθήκης.

 

4. Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, ακολουθήστε την αναστάσιμη πομπή από τον Μητροπολιτικό Ναό προς την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση. Αμέσως μετά η Εικόνα της Ανάστασης επιστρέφει στο ναό ενώ κατά την τοπική παράδοση, η αναστάσιμη λειτουργία δεν τελείται αμέσως μετά σε κανένα ναό της πόλεως και των χωριών, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Εξαίρεση αποτελεί ο ναός του Αγίου Διονυσίου, όπου τελούνται δύο αναστάσιμες λειτουργίες.

 

5. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παρακολουθήστε τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου της πόλεως και τη λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας, καθώς και της Εικόνας της Αναστάσεως.

 

*Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της τετραήμερης εκδρομής μας: 

https://www.periigiseis-stergiou.gr/index.php?route=product/product&path=90&product_id=1424

 

 

Πηγή: arttravel.gr

 

 

Leave a Comment