Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Οδοιπορικό στις Πρέσπες

Posted by periigiseis 22/11/2022 0 Comment(s)

Ενας υδάτινος παράδεισος για ταξίδι το χειμώνα

 

Είναι ένα ταξίδι που δε θα πάρεις απόφαση να το κάνεις τελευταία στιγμή. Θα το προγραμματίσεις νωρίτερα και σίγουρα δε θα είναι η εκδρομή του σαββατοκύριακου. Μπορεί να βρίσκονται περισσότερα από 600 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα αλλά αυτά που θα σου δώσουν οι Πρέσπες θα σε ανταμείψουν. Σε ένα ονειρικό τοπίο, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας απλώνεται η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα. Οι ελληνικές λίμνες βρίσκονται σε μια τεράστια έκταση του Νομού Φλώρινας συνορεύοντας με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις φτάνοντας στις Πρέσπες είναι να σταματήσεις να μιλάς και να ανοίξεις τα αυτιά σου. Μελωδίες από ήχους πουλιών που δεν έχεις ξανακούσει θα σε συνεπάρουν. Στο ειδυλλιακό σκηνικό των Πρεσπών ζουν περίπου 260 είδη πτηνών. Συνυπάρχουν αρμονικά με πάνω από 40 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 15 είδη ψαριών και 20 είδη ερπετών. Εκεί θα δείτε και πελεκάνους και κυρίως τον ροδοπελεκάνο. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και τον σπάνιο αργυροπελεκάνος. Η περιοχή δεν υστερεί όμως ούτε σε χλωρίδα. Ακριβώς το αντίθετο. Στην ευρύτερη υπάρχουν περισσότερα από 1.300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων.

 

Τα τρία μέρη που πρέπει να πάτε οπωσδήποτε:

 

Αγιος Αχίλλειος: Είναι το χαρακτηριστικό νησάκι της Μικρής Πρέσπας. Πηγαίνεις με τα πόδια από την πλωτή πεζογέφυρα που έχει κατασκευαστεί. Εκεί θα νιώσεις την απόλυτη γαλήνη βιώνοντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στο νησάκι λειτουργεί ξενώνας και εστιατόριο σε περίπτωση που φτάσεις εκεί μεσημέρι.

Ψαράδες: Ένα αληθινό ψαροχώρι με φιλόξενους κατοίκους. Κάτι διαφορετικό που μπορείς να κάνεις είναι ότι μπορείς να πάρεις βάρκα για βόλτα. Οι ψαράδες του χωριού θα σου κάνουν μιας πρώτης τάξεως ξενάγηση στη λίμνη. Είναι μια εμπειρία που αρέσει πολύ και στα παιδιά. Κάνοντας βαρκάδα θα δεις και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που βρίσκονται πάνω στους βράχους.

Αγιος Γερμανός: Ο Άγιος Γερμανός αποτελούσε το κεφαλοχώρι των Πρεσπών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων σχεδόν πάνω στα σύνορα με την πΓΔΜ. Πρόκειται ίσως για το πιο τουριστικό χωριό της περιοχής που αξίζει να γνωρίσεις από κοντά.

 

*Αυτές τις γιορτές ταξιδέψτε και εσείς στις Πρέσπες στην τετραήμερη εκδρομή μας Κοζάνη- Καστοριά- Πρέσπες.

 

Πηγή: https://exploringgreece.tv/

 

Leave a Comment