Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Πάσχα στην Ελλάδα

Posted by periigiseis 08/03/2022 0 Comment(s)

Ήθη και έθιμα διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα και μαγνητίζουν με τις φαντασμαγορικές τους εκδηλώσεις χιλιάδες επισκέπτες και φλας.

Θρησκευτική κατάνυξη, επιστροφή στις ρίζες, επαφή με την ανοιξιάτικη φύση, υπέροχα πασχαλινά εδέσματα- μαγειρίτσα, σουβλιστά αμνοερίφια και κόκκινα αυγά είναι μόνο μερικά από αυτά - καθώς και ξεχωριστά τοπικά έθιμα και παραδόσεις συνθέτουν την εικόνα της πιο κατανυκτικής και χαρμόσυνης περιόδου του έτους.

Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι πιστοί υποδέχονται την περίοδο του Πάσχα με ιδιαίτερη ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση.  

 

ΠΑΤΜΟΣ!

Η Τελετή του Νιπτήρος

Το δημοφιλέστερο θρησκευτικό δρώμενο είναι η μεγαλοπρεπής θρησκευτική τελετή του Ιερού Νιπτήρατο πρωί της Μεγάλης Πέμπτης που βασίζεται στη Κενή Διαθήκη. Στην Πλατεία του Δημαρχείου, ο Ηγούμενος της Μονής, όπως ο Ιησούς, πλένει τα πόδια 12 μοναχών, οι οποίοι κάθονται σε μια εξέδρα όπως οι μαθητές του Ιησού στο Μυστικό Δείπνο. Στη συνέχεια, κατεβαίνει από την εξέδρα και αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ!

Μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής στη Ζάκυνθο γίνεται η λιτανεία του Εσταυρωμένου. Με τον «αμνό», τα μαδημένα δηλαδή λουλούδια, θα ράνει ο Επίσκοπος τον νεκρό Χριστό, την ώρα του ενταφιασμού, που ακολουθεί την περιφορά. Παλιό έθιμο θέλει τα λουλούδια αυτά να τα παίρνουν οι πιστοί, να τα βάζουν σ’ ένα ποτήρι με νερό και μ’ αυτό να ξεπλένουν τα μάτια τους, για να μην έχει προβλήματα η όρασή τους.

 

ΚΥΘΗΡΑ!

Η ομορφότερη εποχή για να απολαύσει ο ταξιδιώτης τη φύση του Νησιού είναι η άνοιξη. Καταπράσινες πλαγιές με χιλιάδες αγριολούλουδα και ευωδιές που πλανιούνται στον αέρα θα σας κάνουν να περάσετε ένα αξέχαστο Πάσχα. Ιδιαίτερα τη Μ. Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου συνοδεύεται με φωτιές και πυροτεχνήματα. Σε ολόκληρο το λιμανάκι τοποθετούνται εκατοντάδες αυτοσχέδια καντηλάκια που δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα.

 

ΤΟΛΟ!

Ένα ξεχωρηστό έθιμο αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα στο Τολό. Η αναπαράσταση της «τιμωρίας» του φιλάργυρου Ιούδα, που το ομοίωμά του θα καεί σε ξύλινη σχεδία στο λιμάνι ενώ βάρκες με αναμμένα καπνογόνα τον πυρπολούν δίνοντάς του την χαριστική βολή.

 

ΛΕΩΝΙΔΙΟ!
Στην όμορφη κωμόπολη της Τσακωνιάς, η Λαμπρή γίνεται όνομα και πράγμα, αφού εδώ και έναν περίπου αιώνα, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός αποκτά… έξτρα αστέρια, ενώ παράλληλα το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη.

 

 

 

Leave a Comment