Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Posted by periigiseis 29/03/2019 0 Comment(s)

Ήθη και έθιμα διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα και μαγνητίζουν με τις φαντασμαγορικές τους εκδηλώσεις χιλιάδες επισκέπτες και φλας.

Θρησκευτική κατάνυξη, επιστροφή στις ρίζες, επαφή με την ανοιξιάτικη φύση, υπέροχα πασχαλιάτικα εδέσματα - μαγειρίτσα, σουβλιστά αμνοερίφια και κόκκινα αυγά είναι μόνο μερικά από αυτά - καθώς και ξεχωριστά τοπικά έθιμα και παραδόσεις συνθέτουν την εικόνα της πιο κατανυκτικής και χαρμόσυνης περιόδου του έτους.

Σε κάθε γωνιά της χώρας, οι πιστοί υποδέχονται την περίοδο του Πάσχα με ιδιαίτερη ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, περιοχές που ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητα των τοπικών τους εθίμων, έχοντας έτσι καθιερωθεί απόλυτα στη συνείδησή μας ως ιδιαίτερα δημοφιλείς πασχαλιάτικοι προορισμοί.

 

ΚΕΡΕΚΥΡΑ: Πάσχα στο νησί των Φαιάκων!

Το Μεγάλο Σάββατο, στις έξι το πρωί, το έθιμο του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για το Ναό της Παναγίας των Ξένων. Στις 11 η ώρα ακριβώς οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα σημαίνοντας την πρώτη Ανάσταση! Τεράστια κανάτια με κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό –οι περίφημοι «μπότηδες»– εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια του επιβλητικού συγκροτήματος κατοικιών, το γνωστό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα, προκαλώντας εκκωφαντικό κρότο αλλά και κύματα ενθουσιασμού στο συγκεντρωμένο πλήθος.

 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ!

Μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής στη Ζάκυνθο γίνεται η λιτανεία του Εσταυρωμένου. Με τον «αμνό», τα μαδημένα δηλαδή λουλούδια, θα ράνει ο Επίσκοπος τον νεκρό Χριστό, την ώρα του ενταφιασμού, που ακολουθεί την περιφορά. Παλιό έθιμο θέλει τα λουλούδια αυτά να τα παίρνουν οι πιστοί, να τα βάζουν σ’ ένα ποτήρι με νερό και μ’ αυτό να ξεπλένουν τα μάτια τους, για να μην έχει προβλήματα η όρασή τους.

 

ΕΡΜΙΟΝΗ!

Ένα ξεχωρηστό έθιμο αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα στην Ερμιόνη. Η αναπαράσταση της «τιμωρίας» του φιλάργυρου Ιούδα, που το ομοίωμά του θα καεί σε ξύλινη σχεδία στο λιμάνι της Ερμιόνης ενώ βάρκες με αναμμένα καπνογόνα κινούνται κυκλικά και τον πυρπολούν δίνοντάς του την χαριστική βολή.

 

ΛΕΩΝΙΔΙΟ!
Στην όμορφη κωμόπολη της Τσακωνιάς, η Λαμπρή γίνεται όνομα και πράγμα, αφού εδώ και έναν περίπου αιώνα, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός αποκτά… έξτρα αστέρια, ενώ παράλληλα το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη.

 

ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΧΙΟΥ!
Η Χίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή τραβάει τα βλέμματα, χάρη στο έθιμο που αναβιώνει στο χωριό Βροντάδο και περιλαμβάνει την μάχη των ενοριών με ρουκέτες. Το θέαμα στον μεταμεσονύκτιο ουρανό είναι μαγευτικό – άλλωστε οι ειδικοί «ρουκετοποιοί» του χωριού εργάζονται γι’ αυτό το υπερθέαμα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

 

Leave a Comment