Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Πάσχα στην Πάτμο

Posted by periigiseis 21/03/2022 0 Comment(s)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πάτμος αποτελεί πασίγνωστο προορισμό για τον εορτασμό του Πάσχα παγκοσμίως, ενώ συχνά αποκαλείται «Ιεροσόλυμα της Μεσογείου» λόγω της παρουσίας στο νησί του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή και τη συγγραφή του βιβλίου της Αποκαλύψεως, στο Ιερό Σπήλαιο. Ένας άγιος τόπος που πλημμυρίζει από κατάνυξη. Οι παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις στο ιερό νησί της Αποκαλύψεως έχουν εξαιρετική βαρύτητα, όχι μόνο για τον ελληνισμό, αλλά και για το Χριστιανισμό σε παγκόσμια κλίμακα.


 

Αναμενόμενα, η Πάτμος προσελκύει κόσμο τις άγιες μέρες του Πάσχα καθώς προσφέρει μια κατανυκτική ατμόσφαιρα σε όλους τους επισκέπτες. Λόγω της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αλλά και την αρχιτεκτονική διαμόρφωση της περιοχής, με τα στενά ολόλευκα καλντερίμια και τις σκοτεινές πετρόχτιστες στοές,  η ατμόσφαιρα είναι,αν μη τι άλλο, μυστηριακή. Θα νιώστε δέος στο σπήλαιο της Αποκάλυψης, το σημείο όπου ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής έγραψε το ομώνυμο Ιερό κείμενο. Ο βράχος πάνω στον οποίο ο Ιωάννης χάραξε τον Σταυρό σκίστηκε δημιουργώντας μια μεγάλη ρωγμή, η οποία καταλήγει σε τρεις μικρότερες (συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα). Παρακολουθείστε την τελετή του Ιερού Νιπτήρα τη Μεγάλη Πέμπτη. Ο Ηγούμενος, όπως ακριβώς έκανε ο Ιησούς, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται πάνω σε μία μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στον Μυστικό Δείπνο. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης. Το ίδιο βράδυ, οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού ακολουθούν πένθιμη πορεία μέσα από τα καλντερίμια και συναντιούνται στις μεγάλες πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.


 

Οι πύλες του μοναστηριού ανοίγουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για τους πιστούς και τους δίνουν την ευκαιρία να ζήσουν την Αναστάσιμη λειτουργία έτσι όπως πραγματοποιείται σε ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Χριστιανοσύνης. Ανήμερα το Πάσχα, στην ακολουθία της «Αγάπης», διαβάζεται το Ευαγγέλιο της Ανάστασης σε διάφορες γλώσσες, το οποίο παρακολουθούν πιστοί από κάθε γωνιά της Γης.

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για την εξαήμερη εκδρομή μας: 

https://www.periigiseis-stergiou.gr/index.php?route=product/product&path=90&product_id=1681


 

Πηγή: www.patmosaktis.gr

 

Leave a Comment